Den 31. januar 1981 var det igjen duket for allround-NM på skøyter for damer. Hol idrettslag var arrangør og arrangementet gikk av stabelen på Hol Stadion. Totalt deltok 34 damer, fordelt på 8 i klassen for seniorer og 26 i klassen for juniorer.

Et historisk tilbakeblikk

Før vi kommer nærmere innpå hvem som ble vinnere av dette mesterskapet, skal vi ta et lite, historisk tilbakeblikk. Det aller første norgesmesterskapet i hurtigløp på skøyter for kvinner ble arrangert i 1932. Dette var dog ikke et såkalt offisielt mesterskap, det ble det først året etter. I 1932 ble arrangementet avholdt på Frogner stadion o Oslo og det hele handlet om å få fort på 500 meter og 1 000 meter og det var Synnøve Lie som stakk av med seieren. Det gjorde hun også året etter, da mesterskapet var blitt offisielt og hadde fått tilført 1 500 meter som distanse. Synnøve Lie, født 22. august 1908 – død 9. juli 1980, var en av de virkelige pionerne innen norsk skøytesport. Fra og med 1937 ble det tilført en ny endring innen Allround-NM på skøyter for damer og det var distansen 3 000 meter. Siden har da altså vært fire distanser som kvinnene skal bevise sin hurtighet i.
På slutten av 40-tallet og litt opp på 50-tallet var det skøyteløperen Randi Thorvaldsen, født 4. mars 1925 – død 10.februar 2011) som stakk av med seieren flest ganger. Denne damen vant mange titler i sin karriere som skøyteløper og satte en hel haug med rekorder, flere av dem stod i mange år. På 60-tallet var det en annen kvinne som markerte seg sterkt. Vi snakker her om Sigrid Sundby, som tok ikke mindre enn åtte strake seire i årene fra 1963 til 1970. Hun satte 17 ulike rekorder, var norgesmester intet mindre enn elleve ganger og deltok også i OL, så Sigrid var utvilsomt en dame som satte norske kvinner på kartet når det kom til skøyteløp!

Allround- NM på skøyter 1981

Bjørg Eva Jensen ble ny norgesmester etter å ha vunnet over halvparten av løpene, men hun hadde også lavest poengsum, så det var liten tvil om hvem som var den nye norgesmesteren i seniorklassen.
Bjørg Eva Jensen, født 15. februar 1960, er ikke bare norgesmester i skøyter men også olympiamester. Bjørg Eva vant nemlig 3 000 meter den gangen vinter OL ble avholdt i Lake Placid i 1980. Som mange kanskje vet, så er Bjørg Eva ikke bare en mester på skøyter. Hun er også veldig god innen sykling og har vunnet flere NM gull som syklist, i ulike øvelser som temporitt, gateritt og banesykling. Hun herjet på sykkelen så sent som i 2007 og 2008 da hun vant gull i banesykling.
Bjørg Eva har i tillegg mottatt flere priser. Dette gjelder både gullmedalje fra Morgenbladet samt Porsgrunds Porselænsfabriks Ærespris. Begge disse tildelingene fant sted i 1980. Bjørg Eva Jensen har også mottatt en ærespris fra Egeberg.
Vinneren av Allround-NM på skøyter 1981 for damer i juniorklassen ble Siw Njåtun fra Asker SK. Njåtun er et kjent navn innen norsk skøyteløp, som er representert på både herre og dame siden.

Comments are closed.

Privacy Policy