Norgesmesterskap i hurtigløp på skøyter har vært arrangert siden 1970. Det første året var det bare for herrer, men det ble snart bestemt at damene også skulle få være med. Dette skjedde allerede året etter. Siden 1970 har Sprint-NM på skøyter blitt arrangert hver eneste vinter. NM har noen ganger vært arrangert i desember, februar og mars, men i de senere årene er det januar som har vært den foretrukne arrangørmåneden.
Hol IL er svært glade over å få være vertskap for et NM på skøyter. Dette er en flott måte å vise frem både klubb, anlegg og ikke minst alle våre flotte utøvere. Det er 25 år siden sist vi hadde et lignende arrangement, men vi er ganske viss på at vi skal få til noe som alle kan være stolte over. Skøyteløp har en lang tradisjon i vinter Norge og her på Geilo er det nettopp vintersport som står i sentrum. Vi har lange tradisjoner for både ski og skøyter og gleder oss over å kunne vise frem hva vi er gode for!

Sprint-NM arrangeres på Hol stadion

I 2016 ble dette NM arrangert på Hol stadion med Hol Idrettslag som teknisk arrangør. I forkant av arrangementet, som gikk av stabelen helgen 16. til 17. januar, var det opplæring av frivillige som skulle være tidtakere samt ha andre viktige jobber under arrangementet. Som med alle andre begivenheter, ligger det også mange dugnadstimer og mye frivillig innsats bak et NM i sprint.
Som overdommer hadde arrangørene fått med seg Jan Lokshall og Carl Petter Leganger samt Ivar Øsmundset fra forbundet som assisterende dommer. Men et NM trenger også deltagere og denne gangen deltok totalt 62 løpere. Av disse var det 29 seniorer og 33 juniorer, som igjen var fordelt med 12 damer og 17 herrer for senior og 17 damer og 16 herrer for junior. Visste du forresten av juniorer og seniorer først hadde NM på samme sted fra og med 2006?

Øvelsene og vinnerne

NM i sprint på skøyter arrangeres som sagt over to dager. Begge dagene er det 500 meter og 1000 meter som står på programmet for både juniorer og seniorer. Lørdagskvelden avholdes det også en flott bankett på hotell. Her er det flott underholdning og god mat.
Fra 1970 til 1986 var det skøyteløperen som vant tre av distansene som ble kåret til norgesmester. Gjaldt dette flere ble seieren avgjort med poeng og den som hadde lavest sum sammenlagt stakk av med seieren. Dette vedtok Skøyteforbundet å gjøre endringer på i 1986, så fra og med året etter, altså 1987, var det løperen med lavest poengsum som stakk av med det gjeve trofeet og tittelen norgesmester.
Vinnerne av Sprint-NM på skøyter 2016 ble som følger:

  • Senior damer – Hege Bøkko fra Hol IL
  • Senior herrer – Håvard Bøkko fra Hol IL
  • Junior damer – Inga Anne Vasaasen fra Stange Spk
  • Junior herrer – Henrik Fagerli Rukke fra Hol IL

Som du ser av resultatlisten har Hol IL dyktige skøyteløpere i alle klasser, noe som lover godt for både idrettslaget og den norske skøytesporten!

Comments are closed.

Privacy Policy