Skøyteløp har eksistert i ganske mange år og faktisk er det norske skøyteforbundet det nest eldste i Norge og har eksistert siden 1893. Siden har skøytesporten utviklet seg kraftig og i dag finnes det mange ulike grene innen skøyteløp. Det er mange distanser som løperne kan gå og noen spesialiserer seg i korte distanser, andre på de litt lengre løp og så er det dem som kalles allround løpere og som er rimelig gode på de fleste distanser.

Sprint- VM

Som med alle andre distanseløp innen skøytesporten, så handler alt om å gå så fort som mulig. Dette gjelder også sprint hvor utøverne går korte distanser. Under Sprint-VM går hver deltaker 500 meter to ganger og 1000 meter to ganger. Det utdeles poeng for hvert løp og den løper som har den laveste poengsummen til slutt har vunnet mesterskapet. Selve Sprint-VM hører dog til blant de nyeste mesterskapene innen skøytesporten. De eldste mesterskapene er allround-VM, som ble arrangert første gang i 1889 for menn og i 1936 for kvinner. Siden den gang har utviklingen gått veldig fort og tidene som skøyteløperne går på i dag er milevidt fra datidens tider.
Det aller første sprint-VM ble avholdt i 1970 i USA, men de første to årene var mesterskapene ikke å regne som offisielle VM. De ble avholdt i regi av ISU, det internasjonale skøyteforbundet. Men fra 1972 ble mesterskapene offisielle og det første ble avholdt i Sverige, nærmere bestemt i Eskilstuna.

Verdensmestre gjennom tidene

Den første kvinnen som vant Sprint-VM var Monika Pflug fra det gamle Vest-Tyskland. Hun vant foran Dianne Holum fra USA som fikk sølv og Ljudmila Titova fra Sovjetunionen som tok bronse. Poengsummen for Monika Pflug var på 183.085, mens Dianne Holum fikk 183.345 poeng og Ljudmila Titova fra Sovjetunionen fikk 183.440 poeng. Når det gelder herrene, så var det Leo Linkovesi som ble den første verdensmester med 160.925 poeng. Sølvet gikk til Valerij Muratov fra Sovjetunionen med 161.145 poeng og bronsen gikk til Ard Schenk fra Nederland med 161.505 poeng. Det var totalt 35 deltakere hos herrene og 26 deltakere hos damene. Antall deltakere har faktisk vært ganske stabilt helt siden begynnelsen og i Sprint-VM 2016, så var det 31 herrer og 29 damer som deltok.
Mesterskapet blir avholdt hvert år og går på skift mellom ulike land, heriblant Norge som har vært vert for Sprint-VM hele syv ganger, senest på Hamar i 2007. Her ble mesterskapet holdt i Vikingskipet og det var Lee Kyou-hyuk fra Sør-Korea som vant hos herrene. Denne bedriften har han siden gjentatt tre ganger til, i 2008, 2010 og 2011. Han er dermed blant dem som har vunnet Sprint-VM flest ganger kun overgått av Igor Zjelezovskij, som har vunnet hele seks ganger. Hans siste mesterskap ligger tilbake til 1993. Blant nordmennene så er det Frode Rønning som har klart seg best i Sprint-VM. Han har vunnet medalje tre ganger, gull i Frankrike i 1981 og bronse to ganger i 1979 og 1982.

Fremtidige Sprint-VM

Det finnes også damer som har gjort det bra flere år på rad. Den mestvinnende noensinne hos damene er Karin Busch-Enke fra Øst-Tyskland. I perioden fra 1980 til 1987 vant hun hele seks ganger og sølv den ene gangen hun ikke ble verdensmester. Av de norske damene er det kun Edel Therese Høiseth som har vunnet medalje i et Sprint-VM. Det var i 1996 hvor hun fikk sølv. Neste VM blir avholdt i Calgaary i Canada for både damer og herrer, mens løperne skal til Changchun i Kina året etter.

Comments are closed.

Privacy Policy