Den 22. – 24. februar 1991 var det igjen duket for Allround-NM på skøyter, denne gang for både damer og herrer. Det var dog kun seniorklasse for begge og ikke junior. De hadde sitt eget mesterskap. Teknisk arrangør var Hol idrettslag, men den siste dagen var forholdene på banen så dårlige at arrangementet måtte avsluttes på Glitre stadion, som er drevet av Gol idrettslag.
Glitre stadion ligger i Gol og er en rundbane på 400 meter. Dette stadion blir ellers brukt til både fotball og friidrett i tillegg til skøyteløp. Underlaget er naturis.

Fakta om Allround-NM på skøyter i 1991

Det deltok ikke mindre enn 38 skøyteløpere i dette mesterskapet, som igjen ga en fordeling på 14 damer og 24 herrer. Damene konkurrerte i liten firkamp, mens herrene konkurrerer i stor. De går også distansen 10 000 meter.
Vinnerne og nye norgesmestre ble Else Ragni Yttredal i dameklassen og Johann Olav Koss i herreklassen. Førstnevnte deltok for Asker SK, mens Johann Olav Koss gikk for SK-94. Hol IL gjorde seg også bemerket, med sin egen Ådne Søndrål på en flott tredjeplass.
Kvinnenes norgesmester, Else Ragni Yttredal, født 8. august 1988, vant igjen i både 1992 og 1993. Hun har ellers også deltatt i OL flere ganger.

Johann Olav Koss

Det er vel svært få nordmenn som ikke har hørt navnet Johann Olav Koss. Han avsluttet sin karriere med et fantastisk OL på Lillehammer i 1994, der han fikk taket til å løfte seg på Vikingskipet i Hamar der skøyteløpene gikk. Johann Olav, født 29. oktober 1968, tok hele tre gull i dette olympiske mesterskapet og satte samtidig like godt tre verdensrekorder.
Før han avsluttet skøytekarrieren med OL på hjemmebane, deltok han blant annet i OL i Albertville, der han vant 1 500 meter foran Hols egen Ånde Søndrål.
Denne idrettsutøveren og skøyteløperen har, kanskje ikke så overraskende, mottatt mange utmerkelser. Han ble kåret til Årets idrettsutøver av Sports Illustrated, har mottatt Fearnleys Olympiske Ærespris for bragdene på Hamar under vinter OL i 1994. I 2011 opplevde han å bli utnevnt til ridder av 1. klasse «for internasjonalt humanitært virke for barn og unge innen sport og idrett». Han satt som medlem av IOC fra 1999 til 2002 og jobber nå i sin egen forening Right to Play.

Hol idrettslags egen Ådne Søndrål

Vi kan jo ikke la være å ta med oss litt mer informasjon om vår egne Ådne Søndrål, han tok jo altså hjem tredjeplassen i dette mesterskapet. Skøyteløperen, som er født i 1971, bestemte seg i 1996 for å spesialisere seg på 1 000 meter og 1 500 meter, og på sistnevnte distanse var han en av verdens beste løpere. Ådne Søndrål klarte ikke å ta medaljer under det olympiske mesterskapet på Lillehammer, noe som var veldig bittert for skøyteløperen. Han tok det for så vidt igjen med gull på 1 500 meter under vinter OL i Nagano i 1998. Sammen med de olympiske medaljene har han også intet mindre enn fire gullmedaljer i VM på akkurat disse distansene.

Comments are closed.

Privacy Policy